Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Huputiti hummani hei

Lisätty 17.05.2021

On helatorstai, kavioliittopäivä ja Ponikoulun kevättalkoopäivä. On myös täydellinen ilma. Aurinkoinen ja lämmin, tai paremminkin kuuma. On vaikea uskoa, että on vasta toukokuu, kun lämpötila kipuaa yli hellerajan. Vielä muutama päivä sitten pidin pitkiä kalsareita ja pitkähihaista puseroa takin alla. Nyt mitkä tahansa vaatteet tuntuvat olevan liikaa. Miten mahtava päivä olla ulkona.

Kukkia kesäkahvilan terassilla.Kukkia kesäkahvilan terassilla.

 

Tarhat ja tallinpiha paistattelevat huumaavassa auringossa. Linnut sirkuttavat ja puista puskee silmuja, joiden kasvun melkein näkee. Parissa päivässä hiirenkorvat ovat venähtäneet pikkiriikkisistä, lähes huomaamattomista nupuista hennonvihreiksi lehdiksi, jotka aurinko saa hehkumaan. Uusi ruoho tunkee esiin keltaisten, kuivien korsien alta ja piirtää maisemasta vihreän.

 

Tämä kaveri katseli uteliaana talkooväkeä.Tämä kaveri katseli uteliaana talkooväkeä.

 

Talkoojoukossa on kaikenlaista väkeä ponikoululaisista aikuisratsastajiin sekä nuorten ratsastajien vanhempiin ja isovanhempiin. Suurin osa porukasta lähtee haravoimaan tarhojen ympäryksiä sekä tallipihaa, mutta osa joukosta siirtyy maalaamaan estepuomeja. Jokunen menee suihkuttamaan loimia ja satulahuopia painepesurilla.

 

Haravat ja harjat odottavat talkoolaisia lepotauolta.Haravat ja harjat odottavat talkoolaisia lepotauolta.

 

Minäkin tartun haravaan. Talven aikana tarhojen reunoille on kasaantunut irtoheinää, jota varisee, kun hevosia ruokitaan. Sen sijaan lehtiä on vähän, sillä piha on haravoitu viimeksi syksyllä. Vain puiden alle on kasaantunut vähän paksumpi kuivanruskea lehtikerros.

Likka – vaaleanrautias, liinaharjainen suomenhevonen – katselee haravointiani. Se on pesty sienellä hetkeä aiemmin, ja tarhaan päästyään se on piehtaroinut autuaasti. Nyt sen turkkia peittää paksu, harmahtava pölykerros, ja sen ilme on hiekkakylvyn jäljiltä erittäin tyytyväinen.

 

Vastamaalattuja estepuomeja.Vastamaalattuja estepuomeja.

 

Haravoidessaan ihmiset juttelevat ja nauravat. Tunnelma on keveä ja hyväntuulinen. Etenkin lasten hilpeät äänet sekoittuvat linnunlauluun ja haravanlapojen tasaiseen rahinaan. Viileä merituuli pyyhkii pihan ylitse ja tarjoaa ihanaa viilennystä läkähdyttävään helteeseen.

 

Ponipihan pieni, sievä kesäkahvila.Ponipihan pieni, sievä kesäkahvila.

 

Välillä väki kerääntyy Ponipihan pienen kahvilan eteen. Siinä voi tulistella makkaraa, mutustella pullaa ja makeisia sekä juoda kahvia tai kylmää mehua. Istun varjoon vanhan aitan seinänvierustalle ja nautin mehun raikkaudesta. Puheensorina ja tulen hiljainen rätinä muodostavat lepohetkelle iloisen ääniraidan. Välillä joku lapsista juoksee kiljuen karkuun kesän ensimmäisiä kimalaisia.

 

Herkkuja oli tarjolla sekä sisällä kahvilassa että sen ulkopuolella.Herkkuja oli tarjolla sekä sisällä kahvilassa että sen ulkopuolella.

 

Tauon jälkeen kierrän katsomassa, minne olisi vielä jäänyt haravoitavaa, mutta suurin osa tarhojen reunoista ja pihasta on jo saatu valmiiksi. Aino-tallin edustalla lakaistaan vielä kiveykselle kerääntynyttä purua ja heinää, mutta Pukkilan piha on jo haravoitu. Vain satulahuovat ulkoilevat siistinä rivinä.

 

Satulahuoparivi.Satulahuoparivi.

 

Lopulta löydän Aino-tallin takaa tarhoja, joiden reunoilla haravointi on vielä hieman kesken. Niinpä liityn joukkoon ja alan rapsutella viimeisiä tarhanreunoja puhtaaksi. Kun olemme viimeistelemässä aitauksien ohitse kulkevaa käytävää, kuulen jo, miten kahvilalta alkaa leijailla haitarin ja viulun säveliä.

 

Vastapestyjä loimia.Vastapestyjä loimia.

 

Saamme puuhamme valmiiksi juuri, kun kappale tulee päätökseensä. Niinpä ehdimme parahiksi paikalle, kun seuraava – ”huputiti hummani hei” – alkaa. Otan lisää mehua ja muutaman lakun, ennen kuin istun taas aitan portaalle. Nojaan selkäni seinää vasten ja suljen silmäni hetkeksi. Tunnelma on kuin jonkin vanhan suomifilmin kesäkohtauksessa. Ilma tuoksuu kasvavalta vehreydeltä ja nuotion savulta. Hilpeä musiikki tulvii aurinkoiseen iltapäivään ja sekoittuu lintujen lauluun. Työt on tehty, ja lepo voi alkaa.

 

Päivän kruunasi kaunis musiikki. Esiintyjinä Anne-Mari Kanniainen ja Osmo Hakosalo.Päivän kruunasi kaunis musiikki. Esiintyjinä Anne-Mari Kanniainen ja Osmo Hakosalo.