Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sataa, sataa ropisee: syyskuvia Ponipihalta

Lisätty 11.11.2021

Aamuinen sade on juuri ja juuri loppunut. Maa on lammikoilla ja muta maiskahtelee kenkien alla. On hyvin syksyistä, eli tässä tapauksessa harmaata, koleaa ja märkää. Hevoset tarpovat löllössä kulkiessaan tarhoissaan ja aina, kun maa vähän kuivuu, alkaa sataa uudestaan. Aiemmin oli jo muutama ihanan kirkas, kuulas ja rapsakankuiva pakkaspäivä, mutta niiden jälkeen alkoi taas sataa ja jo maahan jäänyt lumikin katosi vetenä veden sekaan.

 

Heinät ovat herkkua säällä kuin säällä.Heinät ovat herkkua säällä kuin säällä.

 

Olen päässyt käymään tallilla tavallista harvemmin, mutta viime viikolla piipahdin katsomassa hevosia samalla, kun kävin ystäväni kanssa tekemässä pikkujoulujärjestelyjä Nallikarissa. Aamu oli sateinen, mutta puolen päivän aikaan tihuutus loppui juuri sopivasti. Niinpä tallille tullessamme ei satanut enää, mutta ilma oli kyllä kolea ja tasaisen harmaa.

 

Hyväntuulinen höristys.Hyväntuulinen höristys.

 

Tarhojen välissä hevosia kuvatessa huomasi väistämättä, että kuraa kyllä riitti täälläkin. Syksyisin tarhat toki ovat joka paikassa yleensä märkiä, vaikka niissä olisi miten hyvät pohjat. Jatkuva sade kastelee kaiken ja hevosten paino tallaa pehmenneen maan mutaiseksi. Siksi hoitaessa onkin tärkeää tarkistaa, että hevosten vuohiskuopat ovat puhtaat ja kuivat. Mikäli ne jäävät rapaisiksi, niihin voi tulla riviksi kutsuttua haavaumaa.

 

Teddy lampaiden vanhassa tarhassa.Teddy lampaiden vanhassa tarhassa.

 

Täällä on selvästi nautittu mutakylvystä ennen lounasta.Täällä on selvästi nautittu mutakylvystä ennen lounasta.

 

Toisaalta hevoset osaavat ottaa pehmenneestä pohjasta myös ilon irti. Korviin asti yltävistä kurakarvoista päätelleen varsin monet niistä olivat nauttineet mutakylvyn riemuista, osa loimen kanssa ja osa ilman. Vaikka mutalillu voi ihmissilmään olla ällöä, ei asia selvästi ole hevosille yhtä yksinkertainen. Pehmeässä löllössä kieriskely kun kuitenkin on monista hevosista ihanaa.

 

Hei, ihminen, oliko sinulla jotain asiaa?Hei, ihminen, oliko sinulla jotain asiaa?

 

Hevosia lähdössä lenkille. Vasemmassa reunassa näkyy myös Aino-tallin edessä olevan tarhan uusi aita.Hevosia lähdössä lenkille. Vasemmassa reunassa näkyy myös Aino-tallin edessä olevan tarhan uusi aita.

 

Pihalla käyskennellessäni huomasin, että Aino-tallin edessä olevaan tarhaan on tulossa uusi, hieno, valkoinen aita. Vanha aita oli vielä näitä kuvia ottaessani pystyssä sen sisäpuolella, mutta uusi, valkea aita oli jo porttia lukuunottamatta paikoillaan. Se näytti todella tukevalta ja oli vanhaa aitaa huomattavasti korkeampikin. 

 

Heinistä on helppo nauttia huonommallakin säällä, kun on niskassa kaulakappaleellinen sadeloimi.Heinistä on helppo nauttia huonommallakin säällä, kun on niskassa kaulakappaleellinen sadeloimi.

 

Siinä käppäillessäni huomasin myös, että pihapiiriin oli tullut ihania joulukoristeita. Sateisen päivän tunnelma ei muuten ollut vielä hirveän jouluinen, mutta isot joulupallot, vihreät köynnökset ja kranssit toivat silti jo jouluista fiilistä. Samaten Pukkila-tallin katonrajassa roikkuvat joulupallot olivat todella kauniita.

 

Joulukoristeita Ponipihan kartan yläpuolella.Joulukoristeita Ponipihan kartan yläpuolella.

 

Joulupalloja Pukkila-tallin katossa.Joulupalloja Pukkila-tallin katossa.

 

Sisällä tallissa oli ylipäänsä todella kuivaa ja kotoisaa sateisen ulkoilman jälkeen. Siellä leijui heinien tuoksua ja lämmintä valoa, eikä sieltä olisi malttanut lähteä ollenkaan. Hevosia sisällä ei kuitenkaan vielä ollut, sillä suurin osa oli joko tunnilla tai ulkoilemassa tarhassa.

 

Sisällä Pukkila-tallissa.Sisällä Pukkila-tallissa.

 

Viikonloppuna tallivierailuni jälkeen oli jo pari aivan ihanaa pakkaspäivää, joina jäätyneet lehdet ratisivat ja ruoho muuttui valkoiseksi. Tänäänkin paistoi aurinko ja oli ehkä vähän tavallista kuivempaa. Tosin koirien tassut olivat lenkin jälkeen silti ihan ravassa. Jo pelkästä auringonpaisteesta tuli kuitenkin tosi iloinen ja valoisa olo. Eivätköhän lumet ja pakkasetkin sieltä vielä tule! Ja toivottavasti joku päivä pääsen kuvaamaan hevosiakin vähän talvisemmissa tunnelmissa : )

 Hevoset lämmittävät itseään syömällä, joten kylmemmillä ilmoilla ne tarvitsevat enemmän heinää.Hevoset lämmittävät itseään syömällä, joten kylmemmillä ilmoilla ne tarvitsevat enemmän heinää.

 

Ihana kranssi <3Ihana kranssi <3