Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Suuren urheilujuhlan tuntua

Lisätty 25.05.2021

Ponit ravaavat verryttelyssä jouhet hulmuten ja kaviot kentän pintaa takoen. Niiden jäljessä nousee hienonhienoa pölyä, kuin utua. Ne kulkevat vielä uralla, mutta kohta niitä odottaa matalista ristikoista muodostuva esterata. Ratsastajien ilmeet ovat päättäväisiä, jännittyneitä ja innokkaita. Pysähdyn aidanviereen ja kaivan kameran esiin. Ilmassa leijuva odotus tarttuu minuunkin.

Ensimmäisen luokan ratsukoita verryttelemässä.Ensimmäisen luokan ratsukoita verryttelemässä.

 

Ponipihan oppilaiden estekilpailut pidettiin ulkokentällä, lauantaina 15.5. Luokkia kilpailuissa oli neljä: ristikkoluokka, 40 sentin luokka, 60 sentin luokka ja vielä 80 sentin luokka. Osallistuvat ratsut vaihtelivat ponikoulun poneista isoihin hevosiin ja ratsastajat lapsista aikuisiin. Kaikissa luokissa oli todella hienoja suorituksia, innokkaita ratsastajia ja iloisia hevosia.

 

Zorro ratsastajineen ristikkoluokassa.Zorro ratsastajineen ristikkoluokassa.

 

Aina ennen luokan alkua oli varattu aikaa rataan tutustumiselle, jossa ratsastajat kiertävät radan ja suunnittelevat, kuinka aikovat sen ratsastaa. Sen jälkeen oli aikaa verryttelylle, jossa ratsukot tulivat kentälle yhdessä ja valmistautuivat suoritukseen hetken kaikissa askellajeissa sekä tekivät muutaman harjoitushypyn. Luokan aikana ylimääräiset ratsukot eivät poistuneet kehästä, kuten kisoissa useimmiten, vaan ne odottivat kiltisti paikoillaan aidan luona tai seisoivat sopivissa kohdissa esteiden välissä, tulematta suorittavan hevosen tielle.

 

Poneja 40cm luokan verryttelyssä, etualalla kimo Pate.Poneja 40cm luokan verryttelyssä, etualalla kimo Pate.

 

Paten pitkä hyppy 40 sentin luokassa.Paten pitkä hyppy 40 sentin luokassa. 

 

Osa kilpailuun osallistuvista hevosista oli selvästi rauhallisempia ja osa vauhdikkaampia. Muutama ratsu päästeli radalla tosi huimaa kyytiä ja vaikka se ehkä näkyi virhepisteissä, oli noissa ratsukoissa minun silmissäni myös valtavasti karismaa. Letkeimmätkin hevoset taas näyttivät innostuvan päästessään esteille ja hyppäävän mielellään.

 

Suomenhevonen Virkku kuudenkymmenen sentin luokassa.Suomenhevonen Virkku kuudenkymmenen sentin luokassa.

 

Herkko liitelee esteen yli 80 sentin luokassa.Herkko liitelee esteen yli 80 sentin luokassa.

 

Hevosten käsittely ylipäänsä oli kisoissa lempeää ja ratsastus huolellista. Esteilläkään ei riitä, että vauhti on kova. Liian huima kyyti kostautuu helposti pudotuksina tai kieltäytymisinä, ja voi aiheuttaa vaaratilanteitakin. En ole itse hypännyt kovin paljon, mutta sen verran tiedän, että siinä on tärkeää edetä hallitusti ja ohjata hevosta huolellisesti niin, että ponnistuspaikat osuvat oikein ja kaarteet ovat sopivan tiukkoja. Toki parhaimmillaan myös nopeat suoritukset ovat harmonisia ja tarkkoja, ja sellaiset vievätkin yleensä pitkälle.

 

Manta vauhdissa 80cm luokassa.Manta vauhdissa 80cm luokassa.

 

Iloisennäköinen Eera 60 sentin luokassa.Iloisennäköinen Eera 60 sentin luokassa.

 

Oli myös mukava nähdä, että suorituksen jälkeen lähes kaikki ratsastajat kiittivät ratsujaan ja silittivät tai taputtivat niiden kaulaa. Useimmat kehuivat hevosiaan myös verryttelyssä, kun harjoituseste meni hyvin. Monia ratsastajia varmasti jännitti ja tunteet olivat kisoissa muutenkin pinnassa. Siitä huolimatta hevosia kohdeltiin lempeästi myös silloin, kun tuli kielto tai pudotus, tai kun ratsastaja horjahti alas äkkiliikkeen tehneeltä ratsultaan.

 

Missi korvat iloisesti pystyssä 60 sentin luokassa.Missi korvat iloisesti pystyssä 60 sentin luokassa.

 

Zorro tulee hyppyyn häntä hulmuten 40 sentin luokassa.Zorro tulee hyppyyn häntä hulmuten 40 sentin luokassa.

 

Viimeisen luokan neljä ratsukkoa ottavat ilon irti yhteisestä kunniakierroksestaan. Hevoset laukkaavat kentän ympäri ruusukkeet liehuen ja silmät välkkyen. Vauhti on melkoinen ja rytmikkäästi taputtava yleisö selvästi vain innostaa yhdessä kisailevia hevosia. Kestää hetken, ennen kuin ne suostuvat hidastamaan raviin ja siitä käyntiin, kulkemaan pitkin ohjin ja puhahtelemaan ilmaa sieraimistaan. Niillä on ollut hauskaa.

 

Viimeisessä luokassa palkitut ratsukot kunniakierroksella.Viimeisessä luokassa palkitut ratsukot kunniakierroksella.